Voeten en Tenen

Gezonde voeten, zijn voeten om te koesteren


Voetklachten komen veel meer voor dan de meeste mensen beseffen. Gemiddeld heeft een van de vijf personen last van een of meerdere voet / teen klachten. De klacht begint meestal met een pijn  gevoel.  Bij nadere inspectie gaat het vaak om eelt, likdoorn, schimmelnagels, zweetvoeten en bijv. ook stand afwijkingen van de tenen. 

De nagel heeft als doel:  ondersteuning van het voelen en bescherming van de tenen en vingers. De  groeisnelheid is per persoon verschillend en afhankelijk van leeftijd, gezondheid en leef- en werkomstandigheden. De normale groeisnelheid is een halve centimeter per maand. Stoornissen  van het nagelbed kunnen grote nadelige invloed hebben op de nagels. Zo kunnen er nagelafwijkingen ontstaan.

Kalknagel / Unguis callosus

Een nagel is verdikt en heeft brokkelige uiteinden. Het kan een gevolg zijn van een schimmelinfectie. De schimmel gaat onder de nagelplaat zitten. Het woord “kalk” roept verwarring op, er wordt verwezen naar het bladderen / brokkelen van de nagel. De nagel vormt meerdere hoornlagen en ziet er verdikt  uit en heeft een geelbruine verkleuring. De behandeling: Met een frees de nagelplaat  dunner maken en ruimte vrij maken tussen de huid en de nageluiteinde.

Schimmelnagel / Onychomycosis

Deze nagelvorm wordt nogal eens verwart met de “kalknagel” . Het begint meestal aan de uiteinde van de nagel en is bros en brokkelig met oneffen randen.  Heeft een bruin / gele kleur en ook wel witachtige lengte strepen.  tijdens het verwijderen van de nagelsubstantie kan er een muffe geur vrij komen. Ook het nagelbed wordt aangetast waardoor er verhoorning ontstaat. De schimmelinfectie begint meestal aan de vrije nagelwal. Meestal zijn het de plekken waar schoeisel druk geeft op de tenen. Tegelijkertijd zie je vaak voetschimmel tussen de tenen – zwemmerseczeem dit geeft pijnlijke kloofjes. Schimmelinfectie is besmettelijk. Bij verwaarlozing van de aandoening kan het overgaan naar andere nagels dit kan maanden tot  jaren duren. Begin zo  vroeg mogelijk met de behandeling! Behandeling: vraagt tijd en geduld, de pedicure behandling eventueel in samenwerking met de huisarts.

Tunnelnagel / Unguis tegularis

De naam zegt het al het is een sterk gebogen rond groeiende nagel. Aangeboren of gekregen door slecht passende schoeisel. De nagel heeft vaak het gevolg tot ingroeiende of ingegroeide nagel. Door de tunnelvorm aan het uiteinde van de teen  kan pijn ontstaan doordat zenuwuiteinde in de knel komen. De rond groeiende nagel kan druk geven in de nagelwal met als gevolg eelt vorming en likdoorn.Behandeling:  De nagel is lastig te knippen en zal gefreesd worden.

Ingroeiende nagel / Pseudo unguis incarnatus

Een bolle, extreem ronde nagelvorm  of te kort geknipte nagels of een scherpe hoek kan in de nagelwal duwen. In combinatie met  het dragen van te krappe schoen of te strakke kous wordt de nagelwal geïrriteerd en is pijnlijk. De huis om de nagel wordt rood en door de aanhoudende druk kan er eelt en een likdoorn ontstaan in de nagelwal. De ingroeiende nagel zit meestal bij de grote teen. Behandeling: Het drukvrij maken van de nagelwal. Pas op: Wanneer er geen actie ondernomen wordt dan kan deze vorm overgaan in een ingegroeide nagel.  

Stootnagel / Unguis pulsus

Het schoeisel dat voortdurend tegen de teentop aanstoot is meestal de oorzaak van deze nagelvorm. Ook het steeds te kort knippen van de nagel kan dit veroorzaken. De nagel wordt in de groei geremd en de teentop krijgt de ruimte om te krullen. Door het stoten van de teentop kan de plek geïrriteerd worden met als gevolg een kloppend gevoel in de teen.

Sporters / voetballers hebben vaak last van een stootnagel. Behandeling: Door ruimte te geven aan de nagel, de lengte groei te stimuleren kan ik deze vorm  behandelen met een goed resultaat.  

Blauwe nagel / Subunguinaal haematoom

Dit is vaak het gevolg van een acuut trauma waardoor beschadiging van het nagelbed ontstaat. Er is  een bloeding  tussen de nagelplaat en het nagelbed. Dit bloed hoopt zich op en drukt op het nagelbed en kan daardoor veel pijn geven. Het kan leiden tot het loslaten van de nagelplaat.